Lubuntu 18.04 multimediaohje

LUBUNTU 18.04 MULTIMEDIAOHJE, 2019/07

Tämä ohje selvittää miten mm. YLE/KATSOMO/RUUTU/YOUTUBE/MUUT sekä CD-soitto ja DVD-elokuvat toimii Lubuntulla.

LÄHTÖKOHTA:

Testikone Dell Optiplex GX620, xp-kone, valmistusvuosi 2006
prosessori: Intel Celeron D 2.80 GHz (1-ydin 64-bit, cpu-benchmark~300)
muisti: DDR 1 GB (533MHz)
näytönohjain: Intel 945G (integroitu), asennuksessa tulee intel i915-ajuri
näyttö: 1280×1024
testikone asennettu LUBUNTU 18.04 ASENNUSOHJE mukaisesti, ohjelmaversiot (2019/07):
FF 68.0
+uBlock Origin 1.18.6 (käytössä)
+h264ify 1.0.9 (käytössä)
+VDH 7.3.7 (companionapp 1.3.0) (normaalisti ei käytössä)
+widevine 4.10.1440.18 (normaalisti ei käytössä)
+shockwave flash 32.0 r0=32.0.0.223 (normaalisti ei käytössä)
+openh264 videocodec (ei käytössä)
PM 28.6.1
+adblock latitude 5.0.1 (enabled)
+adobe flash 32.0.0.223 (disabled)
VLC 3.0.4
Nettiyhteys (mieluiten >3 Mbps)

1. YLEN KANAVAT SUORATOISTO (VLC):

Vlc on yle-kanavien suoratoistoon kevyempi kuin selain, siihen tarvitaan soittolistatiedosto: TV- tai radiotiedosto.

VAIHTOEHTO1 AUTOMAATTINEN VALINTA

Tässä yletv-soittolistatiedostossa on kaikki resoluutiot (master), toistoon valitaan automaattisesti paras mahdoll. resoluutio:
1280×720 (2764 kbps)/1024×576 (1564 kbps)/704×396 (1064 kpbs)/640×360 (664 kbps)/480×270 (364 kbps)/320×180 (184kbps).
Paras resoluutio 1280×720 vaatii käytännössä yli 3 Mbps yhteyden ja tietysti riittävän kokoisen näytön ko resoluutiolle.
Lataa max 1280×720 (2764 kbps) yletv-soittolistatiedosto koneelle ja siirrä se työpöydälle.

http://mkk-demo.net/Yletv.m3u

Klikkaa soittolistatiedostoa hiiren oikealla ja valitse Avaa sovelluksella>vlc, odota hetki, että yhteys aukeaa ja valinta asettuu.
Kanavan vaihto: klikkaa vlc:n säätimistä >>| tai <<| nappia tai soittolista-nappia ja valitse uusi kanava (tuplaklikkaa), yle-teema on yle-fem-suomi/ruotsinkieliset yle-fem-ruotsi.
Jos kuva jää pikkukuvaksi, klikkaa soittolista-nappia (sulje soittolista ) tai tuplaklikkaa pikkukuvaa. Tuplaklikkauksella pääsee kokoruututilaan/pois, myös ESC:ilä pääsee pois.
Oikean yläkulman Ikkunanappi (+) sovittaa ikkunan näyttöön, ikkunan kokoa voi muuttaa vetämällä hiirellä ikkunan kulmasta.

Mikäli em automaatio ei toimi ok, esim nettiyhteys rajalla/näyttö pienempi, tässä max 1024x576 (1564 kbps) soittolista

http://mkk-demo.net/Yletv576.m3u

Tässä on yleradio-soittolistatiedosto. Lataa koneelle ja siirrä työpöydälle. Avaa hiiren oikealla, käyttö kuten tv:n kanssa.

http://mkk-demo.net/Yleradio.m3u

VAIHTOEHTO2 MANUAALINEN VALINTA (NOPEAMPI)

Mikäli automaattinen valinta ei toimi ok tai haluat valita resoluution manuaalisesti, se käy allaolevasta tcl/tk suoratoistomenusta.
Lataa tämä menutiedosto koneelleja komenna päätteellä chmod (lataus ei siirrä x-oikeutta, se pitää olla) ja siirrä se työpöydälle :

http://mkk-demo.net/yle-suoratoisto.sh
chmod a+x yle-suoratoisto.sh

Asenna tcl/tk skriptipaketit, että saat menun käyttöön, komento päätteellä
sudo apt install tk tcl

Tuplaklikkaa suoratoistomenua ja valitse suorita, valitse menusta haluamasi resoluutio/ohjelma, esim TV 720p-riviltä TV1, ja odota. Menu sisältää tällä hetkellä saatavilla olevat resoluutiot>=360p/komennot, millä vlc avaa suoratoiston verkosta menusta valitulla url-linkillä.
Menussa on myös radiokanavat.
Sulje menu lopuksi Lopeta-napista.

Lisäsäätimet:
Vlc:llä saa helposti kuvakaappauksia, kun lisäsäätimet on käytössä: tallenna-ruutukaappaus nappi ottaa kuvan Kuvat-kansioon (png).
Painamalla punaista tallenna-nappia tallentuu video-clippi (lopeta painamalla nappia uudestaan), se tallentuu Videot-kansioon (mp4/h264/aac).
Radion nauhoitus tallenna-napilla (päälle/pois) tekee äänitiedoston Musiikki-kansioon (aac), sen voi helposti muuttaa mp3:ksi soundconverter:illa:
raahaa tiedosto sen ikkunaan.

HUOM. vlc (tämänhetkinen versio 3.0.4) voi hukata ikkunansa -+x napit, jos sen ikkuna menee näytön ulkopuolelle, ks LUBUNTU 18.04 ASENNUSOHJE:
korjauksen tekevä resetvlc-komento! HUOM. käytä oikean yläkulman ikkunanappia (+): sovita ikkuna näyttöön => ikkuna ei mene näytön ulkopuolelle!

2. YLEN KANAVAT SUORATOISTO, AREENA JA ELÄVÄ ARKISTO (SELAIN):

Yle toimii useimmilla selaimilla (PM kevyempi kuin FF): format html5-mp4/h.264, tosin joku elävän arkiston ohjelma voi olla vielä flash-formatissa.

Ylen tv-kanavien suoratoisto selaimella käy valitsemalla yle.fi>Areena>Suorat/tai Valikko>KatseleTVtä ja siitä kanava (scrollaa) TV1/TV2/TEEMAFEM.
Toiston striimin valinta on oletuksena automaattinen, mutta sitä voi tarvittaessa säätää yle-soittimesta: oikean alareunan ratas, vaihtoehdot Auto,
720p (2.6 Mbps), 576p (1.5 Mbps), 396p (1 Mbps), 360p (0.6 Mbps), 270p (0.3 Mbps) ja 180p (0.2 Mbps), valitse toimiva. Selainyhteys on salattu (https).
Selainsuoratoiston voi pysäyttää ja kelata taaksepäin (max 4 h), klikkaamalla ‘suora’ pääsee takaisin suoraan lähetykseen.

Areena-ohjelmien toisto selaimella käy valitsemalla yle.fi>Areena>Ohjelmat ja hakemalla sieltä haluttu ohjelma. Toiston striimin valinta on oletuksena
automaattinen, mutta sitä voi tarvittaessa säätää yle-soittimesta: oikean alareunan ratas, vaihtoehdot Auto, 1080p (4.1 Mbps), 720p (2.6 Mbps), 360p
(0.6 Mbps), 176p (0.2 Mbps). Selainyhteys on salattu (https). Selaintoiston voi pysäyttää ja kelata soitinta eteen/taaksepäin.

Elävä Arkisto-ohjelmien toisto selaimella käy valitsemalla yle.fi>Areena>Ohjelmat>Elävä Arkisto ja hakemalla sieltä haluttu ohjelma. Toiston striimin valinta
on oletuksena automaattinen, mutta sitä voi tarvittaessa säätää yle-soittimesta: oikean alareunan ratas, vaihtoehdot Auto, 576p, 480p, 240p.
Selainyhteys on salattu (https). Selaintoiston voi pysäyttää ja kelata soitinta eteen/taaksepäin.

360p antaa vielä tyydyttävän kuvan.

3. MTV-KATSOMO KANAVAT SUORATOISTO JA OHJELMATOISTO (SELAIN):

KATSOMO KANAVIEN (MTV3/SUB/AVA) SUORATOISTO SELAIMELLA ON LOPETETTU (SIIRRETTY MAKSULLISELLE CMORE:lle).

Katsomo-ohjelmien toisto vaatii selaimen, missä on drm-tuki, esim. FF tai Chrome, ja kirjautumistunnuksen teon: klikkaa katsomo.fi sivulla Kirjaudu-kohtaa
ja valitse Luo maksuton mtv-tunnus: anna siihen mm. sähköposti ja salasana (luo katsomoon oma mtv-salasana), ja klikkaa Luo tunnus => saat sähköpostiisi
vahvistuslinkin, klikkaa sitä ja tunnus aktivoituu.

Käyttö: kun menet katsomo.fi (mtv.fi ) sivulle, FF:ssä drm valittuna ja widevine-lisäosa silloin tilassa Aktivoi aina, anna sposti ja mtv-salasana Kirjaudu-kohtaan.
Kirjautuneena voit toistaa ohjelmia valitsemalla katsomo.fi>Ohjelmat ja hakemalla sieltä haluttu ohjelma. Tarvittaessa voit säätää kuvanlaatua: oikean alareunan
ratas, vaihtoehdot Automaattinen, Korkein, Keski, Matala, valitse toimiva. Matala antaa vielä tyydyttävän kuvan. Selainyhteys on salattu (https).
Selaintoiston voi pysäyttää ja kelata soitinta eteen/taaksepäin.
Kun lopetat katselun, kirjaudu ulos (nimestä yläoikealla).
HUOM. Widevine kannattaa yleensä pitää päällä vain tarvittaessa eli käytön jälkeen FF>Lisäosat ja poista widevine käytöstä: klikkaa älä koskaan aktivoi (suositus).
HUOM. Katsomo toimii ublock origin päällä selaimessa.

4. RUUTU SUORATOISTO JA OHJELMATOISTO (SELAIN)

RUUTU EI SISÄLLÄ KANAVIEN (4/JIM/LIV) SUORATOISTOA SELAIMELLA. RUUTU+ ON MAKSULLINEN PALVELU, SEN OHJELMISSA ON TEKSTI RUUTU+ YLÄKULMASSA.

Ilmaisten ruutu-ohjelmien toisto käy toistaiseksi ilman kirjautumista: kun menet ruutu.fi sivulle, voit toistaa ohjelmia valitsemalla ruutu.fi>sarjat/leffat/urheilu ja hakemalla
sieltä haluttu ohjelma. Kun ohjelma käynnistyy, avautuu Kirjaudu-popup: klikkaa sen alareunassa olevaa ‘Kirjaudu myöhemmin’- linkkiä, jolloin ohjelma käynnistyy ilman sitä.
Toistostriimiä/kuvanlaatua ei voi säätää, resurssit/nettiyhteys pitää riittää, klikkaamalla oikean yläkulman + voi kokeilla ikkunan koon muutoksen vaikutusta: vedä kulmasta.
Selainyhteys on salattu (https). Selaintoiston voi pysäyttää ja kelata soitinta eteen/taaksepäin.

Ruutu toimii useimmilla selaimilla (PM kevyempi kuin FF).
HUOM. Mainosblokkereista adblock latitude ja adblock plus valitetaan: ne on disabloitava ruutu-sivulla, että toisto toimii (yläkulman iconista), ublock origin:ista ei valiteta!

Kirjautumistunnuksen voi toki tehdä (en suosittele jos katsot vain ilmaisia ohjelmia): klikkaa ruutu.fi sivulla Kirjaudu>Luo sanoma tili-kohtaa: anna siihen mm. sähköposti ja
salasana (luo ruutuun oma ruutu-salasana) ja puhelin ja klikkaa Jatka => saat sähköpostiisi vahvistuslinkin, klikkaa sitä ja tunnus aktivoituu.
Käyttö: kun menet ruutu.fi sivulle, anna sposti ja ruutu-salasana Kirjaudu-kohtaan, kun lopetat katselun, kirjaudu ulos (nimestä yläoikealla).
HUOM. puhelimeen/sähköpostiin saattaa tulla mainontaa, kannattaa antaa tänne kakkossähköposti jos sellainen on, ole muutenkin säästeliäs spostiosoitteen jakamisessa!

5. YOUTUBE (SELAIN)

Youtube (nykyisin html5, ei enää flash) tarjoaa html5-formateista ensisijaisesti googlen omaa webm/VP9-formattia, jos selain vain tukee sitä, muuten mp4/h.264-formattia, mikä on yleensä käytössä muualla (yle/mtv/ruutu..).

Jos webm/VP9-format purku ei toimi kunnolla vanhassa koneessa (kuten testikone), webm/VP9 kannattaa disabloida selaimesta, FF: lisäosa h264ify, PM: rasti pois
Tools>Preferences>Content>Enable MSE fror WebM Video => Youtube tarjoaa kevyempää mp4/h.264-formattia.

Youtube toisto (laatu) on oletuksena automaattinen (testikoneessa 480p/360p). tarvittaessa voit säätää kuvanlaatua, soittimen oikean alareunan ratas: Laatu. Kuvan saa koko näyttöön soittimen oikeasta alakulmasta, takaisin pääsee samasta tai ESC:illä. Klikkaamalla hiiren oikeaa videon päällä ja ‘tekniset tiedot’ tai ‘stats’ näkyy (pysäytä video pausella) videon tiedot, mm. format/codecit ja tuleeko dropped-frameja (riittääkö yhteys/resurssit). Selainyhteys on salattu (https). Toiston voi pysäyttää ja kelata soitinta eteen/taaksepäin.

Youtube toimii useimmilla selaimilla (PM kevyempi kuin FF).
HUOM. mainosblokkeri voi yleensä olla päällä selaimessa.

YOUTUBE-VIDEON LATAUS KONEELLE:
Haluttaessa tai jos nettiyhteys/koneenresurssit ei riitä toistoon, videon voi ladata koneelle FF-lisäosalla Video DownloadHelper (ks Lubuntu 18.04 Asennusohje: FF-lisäosat VDH).
Sen jälkeen youtube-sivulla, VDH käytössä (Lisäosat>VDH rivin oikean reunan 3 pistettä: klikkaa Käytä -> näyttöön vaihtuu: Poista käytöstä), sekä h264ify käytössä (tee vastaavasti), että myös uBlock Origin käytössä (tämä on yleensä aina päällä):
käynnistä haluttu video, VDH:n palloiconi (3 palloa) näkyy oikeassa yläkulmassa, klikkaa sitä ja valitse/klikkaa latausriviä (esim alasnuoli ja 640×360), lataus alkaa (palloiconiin luku 1); kun lataus on valmis, siitä tulee ilmoitus, lataus menee kansioon ~/dwhelper (kotikansion alle). Vaikka toisto netistä olisi dia-showta, vlc yleensä soittaa ladatun videon lokaalisti ok.
Jos yhteys/resurssit on rajalla, toiston voi pausata, kun lataus on alkanut: vain lataus vie kaistaa/resursseja.
HUOM. VDH kannattaa yleensä pitää päällä vain tarvittaessa eli käytön jälkeen FF>Lisäosat>VDH rivin oikean reunan 3 pistettä: klikkaa Poista käytöstä (palloiconi häviää FF:stä).
HUOM. VDH lataa videoita useimmilta muiltakin sivuilta kuin youtube (kuten allamainitut elokuvaklippi-sivut).

6. MUUT (SELAIN)

MUITA TÄMÄNHETKEN SIVUSTOJA (SIVUSTOJA TULEE/POISTUU, JO POISTUNUT MM. F1-FLASH-STRIIMIT JA ELOKUVAT.TV)

HUOM. Alla esitetyt sivut vaatii vain selaimen ja kj-peruskodekit. Suositeltava selain on FF, missä käytössä uBlock Origin, mutta EI flash, ja modemissa mieluiten alla kohdassa 10 suositellut asetukset: palomuuri päällä ja siihen ei pääse internetistä.
HUOM. Älä ikinä anna henkilötietoja, puhelinnumeroa, sähköpostia tai luottokortin numeroa tuntemattomille sivuille äläkä asenna niiltä mitään kodekkeja, latausohjelmia tai torrentteja.

F1-STREAM-LINKKISIVUSTOJA

Suositeltu selain FF+uBlock Origin: se blokkaa pois häiritsevät popupit, mainituilla F1-sivuilla myös PM+adblock latitude ok.
HUOM. Hiiri linkin päällä näyttää tilarivillä, mihin sivun linkki vie: jos klikkaat linkkiä ja mitään ei tapahdu, paina F12 => avautuu FF/PM-console, mistä voi nähdä mahd. virheen, esim. striimi/tiedosto linkin takana poistettu/kielletty (ei oikeutta nähdä sitä). F12 uudestaan sulkee consolen.

https://www.totalsportek.com/formula1-raceday/

tästä valitaan linkki, mm seuraavat toimii ok adblock päällä, ilman flashia ja ilman kirjautumista (PM kevyempi kuin FF):

https://bf11111.blogspot.com/

http://hdstreams.club/page/ch11.php

https://cricfree.stream/watch/site/update/skyf1

http://buzztv.xyz/

(esim. valitaan linkkisivun listasta link7, link7)

ELOKUVASIVUSTOJA

Yle, mtv-katsomo ja ruutu

näiden ohjelmasivuilta löytyy vaihtuvia elokuvia, mitä voi katsoa selaimella.

viafree

https://www.viafree.fi/
mm. huuhkajat-jalkapalloa ja joitakin sarjoja (BH90210, K&R..), suomi-tekstit.

Internetistä löytyy epävirallisia elokuva/ohjelma/linkkisivuja, mitkä tosin vaihtuvat usein. Tässä muutama esimerkki selaimella toimivista:

fiplay

http://fiplay.net/
elokuvia suomeksi tekstitettynä, mukana myös joitakin suomi-elokuvia.
Jos koneresurssit ei riitä FF:llä, voi kokeilla PM:ää ja pienempää toistoikkunaa.

putlocker-sivut

putlocker-sivut on toiminut vuosia eri osoitteissa, tällä hetkellä/toistaiseksi näissä (elokuvia voi hakea näyttelijän nimellä):

https://www.putlockers2.com/movies/
tarkistaa alussa että yhteydenottaja on selain eikä botti (checking browser)

https://putlockerstoworld2.com/
tässä joutuu alussa hyväksymään tilapäisesti 1-2 uBlock-listalla olevaa popupia (älä klikkaa popupeissa mitään paitsi peru, sulje ne sitten, viimeistään kun video pyörii).
HUOM. älä poista ublock originia käytöstä (blokkaa sivustolta yhteensä ~40 popupia), hyväksy ublock eston poistot aina vain tilapäisesti ja noudata yllä MUUT alussa olevia HUOM-ohjeita!

MUITA

https://www.livetulokset.com/ (mm. jalkapallo/jääkiekkotuloksia ja maalivideoita)

ancensored.com (elokuvaklippejä)
videocelebs.net (elokuvaklippejä, kohtaan: haluatko ilmoituksia, klikkaa: en nyt)

7. VIDEOIDEN/CLIPPIEN TALLENNUS

VLC:
tällä voi tallentaa halutun mittaisen videoklipin (punainen tallenna-nappi start/stop) DVD:ltä, koneella olevasta videosta tai YLE-kanavan suoratoistosta, menee kansioon ~/Videot.

FF+VDH:
tällä voi ladata kokonaisen videoklipin youtubesta tai vastaavalta internetin videoklippisivulta (ohje yllä, kohta youtube), menee kansioon ~/dwhelper.

YOUTUBE-DL: (VAIHTOEHTO FF+VDH:LLE)
youtube-dl on vaihtoehto edellä esitetylle FF:n VDH-lisäosalle eli sillä voi ladata youtube ja monelta muultakin sivulta videoita koneelle (info).
youtube-dl löytyy Lubuntun pakettivarastosta, MUTTA siellä oleva tämänh. versio 2018.03.14 on liian vanha: asensin/ei toiminut/poistin.
youtube-dl tekijän sivulta saa viimeisimmän/toimivan version, nyt 2019.08.02, (asennus/käyttöohje esimerkein löytyy täältä, kohta: Install youtube-dl from binary:
https://linoxide.com/linux-how-to/install-use-youtube-dl-ubuntu/
asentuu kansioon /usr/local/bin), asennus näin:

sudo wget https://yt-dl.org/latest/youtube-dl -O /usr/local/bin/youtube-dl
sudo chmod a+x /usr/local/bin/youtube-dl
hash -r

youtube-dl:ää käytetään komentoriviltä (pääte), jos toimit kotikansiossa, lataukset tulee oletuksena sinne.
Käynnistä video selaimella, maalaa sen url-osoite, esim ABBA SOS videossa https://www.youtube.com/watch?v=8lmhUc7SfwI, kopioi hiiren oikealla.
Avaa pääte kirjoita siihen youtube-dl ja url-osoite (valitse hiiren oikealla liitä) eli latauskomento päätteessä tälle videolle on:
youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=8lmhUc7SfwI
=>video latautuu (ei valitsimia=paras laatu). Valitsimilla voi mm. tsekata formatit, valita tietyn formatin tai ladata soittolistan (playlist), ks. em ohjelinkki .

Jos ei halua käyttää päätettä, youtube-dl:ään saa myös GUI:n (graafinen käyttöliittymä), GUI:n asennus ppa:sta (ppa=pakettivaraston extra):

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update && sudo apt-get install youtube-dlg

Silloin youtube-dl käynnistyy valitsemalla Käynnistävalikko>Internet>Youtube DL GUI.
Copypastaa video-url(it) gui:hin, tsekkaa oletusformatti (vaihda youtubessa default => mp4, jos et halua webm/vp9), klikkaa Add, ja Start.

SSR (Simple Screen Recorder):
tällä voi tallentaa videoklipin näytöstä/näytön osasta tai halutun mittaisen videoklipin esim. netin elokuvasivun soitinruudusta (ohje), menee kansioon ~/Videot.

8. MUSIIKKI

CD-SOITTO

Pistä CD asemaan. Valitse soitto-ohjelma: audacious (audacious on audiosoitin, mutta tarjolla on myös yleissoittimet vlc ja gnome-mpv).

CD-RIPPAUS

Asunder on hyvä ja helppokäyttöinen cd-ripperi, lubuntu-restricted-extras pitäisi olla asennettuna, ja myös lame pitää asentaa. Asennus:

sudo apt install asunder lame

Pistä CD asemaan ja käynnistä asunder: valitse asetukset>koodaus ja muuta rasti >mp3 (poista ogg), niin rippaa ja muuntaa suoraan mp3:ksi.
mp3-oletusparametrit ovat 192 kbit/s ja vbr: 192 kbit/s on raja, millä useimmat ihmiset eivät erota tulosta alkuperäisestä tavallisilla laitteilla.
(jos mp-soitin on vanha <2007, se ei ehkä osaa dekoodata vbr:ää, poista silloin vbr-rasti ja valitse isompi bitrate 256 kbit/s).
Rasti CD:ltä ripattavat kappaleet ja klikkaa Rippaa, mp3:t menee kotikansion alle omaan kansioonsa.

MUSIIKKI VIDEOSTA MP3:KSI

Youtubesta ladatusta videosta on mahdollista tehdä musiikkitiedosto äänitiedostojen-muunnin-ohjelmalla (soundconverter). Asennus:

sudo apt install soundconverter

Käyttö: Käynnistä Ääni&video>äänitiedostojen muunnin, vedä ladattu tiedosto (mp4) äänenmuunnin-ohjelman ikkunaan ja klikkaa Muunna.
Se tekee oletuksena mp3-tiedoston (bittinopeus: vbr-paras laatu, laatu:korkea, mutta asetuksia voi muuttaa tarvittaessa).

9. DVD-ELOKUVAT

VLC:n ja rajoitettujen lisäosien lisäksi pitää asentaa libdvdread4, libdvdnav4 ja dvd-salauksen purkupaketti libdvdcss2, menee päätteellä näin
sudo apt install libdvd-pkg
sudo dpkg-reconfigure libdvd-pkg
(tämä hakee libdvdcss2 kirjaston vlc-repositorysta (kääntää sen koodista), vastaa Ok/Yes kun kysytään

Käyttö:
Pistä DVD asemaan.
Valitse VLC, odota, valitse DVD-menusta Play movie.

10. INTERNETYHTEYDESTÄ: INTERNET-TESTIT JA MODEMIASETUKSET

TSEKKAA INTERNETYHTEYS/TODELLINEN NOPEUS

selaimeen osoite (speedtest.net), sulje muut yhteydet/välilehdet:

https://www.speedtest.net/

klikkaa Go
näyttää yhteyden ping/download/upload-arvot

esimerkkiarvot (testikone/vdsl2): 11ms/27Mbps/10Mbps
lankayhteys: ping ~10ms=hyvä yhteys (nopea reagointi/pelit), mokkula: voi olla ~100ms
mediatoisto: download pitäisi olla >3Mbps, muuten vaatii manuaalista valintaa/säätöä

TSEKKAA PALOMUURI

selaimeen osoite (ShieldsUP! Gibson Research), sulje muut yhteydet/välilehdet:

https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2

klikkaa proceed
valitse testaa kaikki portit:
klikkaa ShieldsUP Services>All Service Ports
pitäisi näyttää vihreää=stealth=ei näy ulospäin ja teksti PASSED
(ei saisi näyttää ulospäin ainakaan avoimia portteja=punainen=mahdollista hyökätä)

tee myös UPnP testi (Universal Plug and Play verkkopalvelut):
klikkaa GRC Instant UPnP Exposure Test:
pitäisi näyttää: DID NOT RESPOND TO OUR UPnP PROBES!
(UPnP ei pitäisi olla auki kotiverkosta internetiin, auki=siihen on mahdollista hyökätä)

TSEKKAA MODEMIASETUKSET (ÄLÄ KOSKE JOS OLET EPÄVARMA)

Asetukset on usein jo oletuksena ~ok: modemi on yleensä oletuksena reitittävässä tilassa palomuuri päällä.

Kuitenkin, seuraavat asiat olisi suositeltavaa tarkistaa modemista/ja muuttaa helpot oletusarvot uniikiksi:
wlan-asetukset, remote-mgmt, UPnP, admin-salasana, sen ohjelmaversio jos malli ilmoitettu haavoittuvaksi

selaimeen modemin osoite, esim 192.168.1.1 (ks. ohjekirja)
anna käyttäjätunnus ja salasana (ks ohjekirja)
status-sivulta näkyy modemin pääasetukset (ip jne), yhteyksien tilat ja statistiikkaa (wan/vdsl/lan/wlan)

suositeltavat asetukset (HUOM. ks ohjekirja, tässä nimenomaan esimerkkimodemi Zyxel P-870HW asetukset,
HUOM. jos muutat jonkun sivun asetuksia, muista klikata sivun apply-nappia, että tehty muutos tulee voimaan,
HUOM. nämä modemiasetukset on tarkistettava myös jos modemi resetoidaan reset-aukosta):

system mode: routing=reitittävä, internet tulee modemiin asti, pc on internetistä eristettynä modemin tarjoamassa kotiverkossa (vs bridging=siltaava, siinä internet tulee pc:lle asti)
network>lan: oletusasetukset=routing, mm. rasti: active dhcp, dhcp server: ip pool starting address..
network>wireless lan: rasti active wlan pois jos wlan ei käytössä, muuten: anna uniikki ssid, security-mode wpa2-psk
(rasti wpa-psk-compatible=wpa2 lisäksi wpa on ok ), encryption: tkip+aes, pre-shared-key: anna uniikki salausavain,
pc:hen pitää syöttää nämä: ssid ja salausavain että siinä wlan toimii)
security>firewall: rasti active
advanced>remote mgmt: kaikki disable/enablet=disable
advanced>upnp: pois päältä
maintenance>system>general username/password: vaihda helppo oletus-admin-salasana uniikiksi (muista apply), kirjoita
uusi admin-salasana ylös esim. modemiohjekirjaan, mistä se löytyy tarvittaessa
maintenance>system>time setting: tarkista/korjaa tarvittaessa modemiin oikea pvm/aika
maintenance>tools>firmware: täältä voi tarkistaa/tarvittaessa päivittää modemin firmware-ohjelmaversion

Comments are closed.